Possession of the Rink
(Excerpts from the Laws of the Sport of Bowls - 2015)

13 Possession of the rink
13.1 Possession of the rink will belong to the player or team whose bowl is being played.
13.2 Assoon as each bowl comes to rest, possession of the rink will transfer to the opposing

player or team after allowing time for marking a toucher as soon as it comes to rest.
12 Position of players
12.1 Inrelation to the rink of play

12.1.1 Players at the mat-end of the rink who are not delivering a bowl must stand at least 1 metre
behind the mat.

12.1.2 Players at the head-end of the rink and who are not controlling play must stand:

12.1.2.1 behind the jack if they are members of the team which is in possession of the rink;

12.1.2.2 behind the jack and away from the head if they are members of the team which is not in
possession of the rink;

12.1.2.3 on the surrounds of the green if the jack is in the ditch; or

12.1.2.4 well clear of the head if it is not possible to stand on the surrounds.

12.1.3 As soon as a bowl is delivered, a player who is controlling play from a position that is either

level with or in front of the jack, must take their position as described in law 12.1.2.

Head: The jack and any bowls which have come to rest within the boundaries of the rink of play
and are not dead.

Interpretation

1. Atthe moment your team’s bowl comes to rest, you must be behind the jack and away
from the head, after allowing time to mark a toucher.

2. Once your team’s bowl comes to rest, you are not permitted to “take a peek” or to examine the
head in any way except from a position behind the jack and away from the head.
(Remember that the head includes the jack and all bowls in play). You are also not permitted to
answer questions (e.g., “Am I shot”) until you regain control of the mat.

3. Atthe mat-end of the rink, when the delivered bowl comes to rest, the player must have moved
behind the mat or, if the player runs after the bowl, the player must be behind the head when
the bowl comes to rest.

4. When team mates are walking from one end of the rink to the other, the team that is not in
possession of the rink must not pause in the middle for a discussion.

5. Itisincorrect to assume that it is okay to ignore these rules or that your opponent won'’t mind
if you “just have a quick look” when not in possession of the rink.



